Ο Απόλλων Ευπαλίου δίπλα στους μαθητές........

2017-10-22 11:20

 

 

 

H Διοίκηση του Απόλλων Ευπαλίου και  η ομάδα στηρίζει  τον αγώνα των μαθητών του Λυκείου μας ενάντια στην απόφαση για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων του Λυκείου Ευπαλίου , Γαλαξιδίου  και  Δεσφίνας και  συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Φωκίδας στις 12.30 στην Άμφισσα. Αναχώρηση από την Κεντρική Πλατεία Ευπαλίου στις 11.00 το πρωί με πούλμαν της ΕΛΜΕ Φωκίδας

 

Σας παραθέτουμε την επιστολή του 15μελους όπως στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας 


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας σχετικά με την απόφαση που πήρατε για την κατάργηση του τμήματος της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής του Λυκείου μας και να σας παρακαλέσουμε θερμά να επανεξετάσετε την απόφασή σας για τα ολιγομελή τμήματα.

Θεωρούμε πως θα ήταν δίκαιο να λάβετε υπόψη σας πως τα σχολεία των αραιοκατοικημένων επαρχιακών περιοχών όπως και το δικό μας – απαρτίζονται ούτως ή άλλως από ολιγομελή τμήματα μαθητών και οι αποστάσεις που διανύουμε καθημερινά είναι χρονοβόρες. Ο διαθέσιμος χρόνος έτσι για τη μελέτη μας είναι περιορισμένος. Η εκδοχή αλλαγής σχολείου, που προτείνετε, είναι λοιπόν, πρακτικά αδύνατη καθώς το κοντινότερο Λύκειο (ΓΕΛ Ερατεινής) απέχει 40 χιλιόμετρα από το δικό μας. Κατανοείτε, επομένως , πως η καθημερινή μεταφορά των παιδιών εκεί απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά και κόστος. Θα είναι αρκετά δαπανηρό για το Υπουργείο. Σ΄αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως η ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής παρακολουθεί τα μαθήματα σε συνδιδασκαλία με την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι οποίες λειτουργούν – ευτυχώς – κανονικά στο Λύκειό μας και οι επιπλέον μόνο απαιτούμενες διδακτικές ώρες είναι τρεις την εβδομάδα για το μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας. Γεγονός που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά σε μεγάλο ποσοστό το Υπουργείο όσο η καθημερινή μεταφορά των μαθητών.

Ακόμη, το γεγονός ότι διαμένουμε στην επαρχία δεν αναιρεί το δικαίωμά μας στην μόρφωση, στην εύκολη πρόσβαση στο χώρο του σχολείου, στην ελεύθερη επιλογή μας όσον αφορά στο θέμα της Ομάδας Προσανατολισμού.

Είναι παράλογο να πιστεύετε πως μπορεί ένας υποψήφιος – που έχει ξεκινήσει προετοιμασία για τον «Γολγοθά» των Πανελλαδικών εδώ και ενάμιση χρόνο- είναι εύκολο να επιλέξει άλλη Ομάδα Προσανατολισμού μόλις οκτώ μήνες πριν από την έναρξη των εξετάσεων και αυτή η εκδοχή λοιπόν, που προτείνετε είναι αδύνατοννα εφαρμοστεί. Έτσι η απόφασή σας αυτή διαιωνίζει την κοινωνική ανισότητα και αδικία ανάμεσα στα επαρχιακά σχολεία, όπως το δικό μας και σ΄εκείνα των μεγαλουπόλεων. Θα επιθυμούσαμε ίση μεταχείριση καθώς δεν ζητήσατε ποτέ από μαθητή ενός τέτοιου σχολείου κάτι ανάλογο όπως τώρα απαιτείται από κάποιον του δικού μας.

Σκεφτείτε πως αυτή σας η απόφαση στην εποχή της οικονομικής κρίσης δεν προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά που εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στο σχολείο, όπως αρκετοί μαθητές του σχολείου μας, για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και σ΄εκείνα που απολαμβάνουν και επιπλέον εξωσχολικά φροντιστηριακά μαθήματα. Οι πολιτικοί, βέβαια, διαρκώς στηλιτεύετε την παραπαιδεία αλλά με ενέργειες σαν αυτή την ενισχύετε ακόμη περισσότερο και υποβαθμίζετε το κύρος του σχολείου, Χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στην Πολιτεία που δεν μεριμνά για το μέλλον μας, καθώς τα όνειρά μας εξαρτώνται από την επιτυχία ή την αποτυχία στις τελικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Ενώ, λοιπόν, το άγχος μας κυριεύει ενόψει αυτής της επίπονης δοκιμασίας, ζητάτε από έναν μαθητή να αλλάξει σχολικό περιβάλλον στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Είναι αρκετά ψυχοφθόρο για εκείνον να αποχωριστεί ένα οικείο φιλικό περιβάλλον, να καταστρέψει τις διαπροσωπικές σχέσεις έξι χρόνων, τώρα που διακυβεύεται το μέλλον του. Θα έπρεπε απερίσπαστος να αφοσιωθεί στην μελέτη του, με την ψυχολογική στήριξη του κοινωνικού περίγυρου και όχι να αγωνιά , στα μέσα Οκτώβρη, και ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής σχολείου λόγω πασιφανούς κρατικής ανευθυνότητας,

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναλογιστείτε πόσο σημαντική είναι η αλλαγή της απόφασής σας για μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβετε πως δεν είμαστε αριθμοί κ. Υπουργέ, είμαστε παιδιά με όνειρα και ελπίδες που η συγκεκριμένη απόφαση τα καταστρέφει. Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας το αίτημά μας και να ανακαλέσετε την κατάργηση του Τμήματος Οικονομίας και Πληροφορικής στο Λύκειό μας.
 

Με τιμή
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,   ΦΡΟΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ            
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ,  ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ